آموزش

اسطوخودوس، از کاشت تا برداشت و خواص آن

اسطوخودوس با نام علمی Lavandula angustifolia Mill و نام انگلیسی True Lavender از خانواده Lamiaceae است. این گیاه درختچه‌ای چند ساله، خشبی و کرکدار با گل‌های آبی متمایل به بنفش است که به عنوان یکی از گیاهان زینتی و دارویی مشهور در دنیا شناخته می‌شود.

ویژگی‌های ظاهری اسطوخودوس
ارتفاع گیاه اسطوخودوس بین ۱۰۰ تا ۲۰۰ سانتی‌متر متغیر است و گل‌های آن به صورت سنبله‌ای در طول ۲-۸ سانتی‌متر رشد می‌کنند. این گیاه بومی مناطق معتدله و مدیترانه‌ای است و به راحتی در زمین‌های شیب‌دار و مناطق خشک و سرد رشد می‌کند. اسطوخودوس نیاز به نور آفتابی و دمای معتدل دارد و در مناطق مختلف ایران مانند تهران، کرج، اصفهان و فارس کشت می‌شود.

نحوه کاشت و مراقبت از اسطوخودوس
برای پرورش اسطوخودوس در گلدان یا باغچه، به نور مستقیم آفتاب و خاک خوب زهکشی شده نیاز دارید. این گیاه برای رشد به دمایی بین ۱۸ تا ۲۵ درجه سانتی‌گراد نیاز دارد و از آبیاری زیاد و رطوبت بالا خوشش نمی‌آید. بنابراین، آبیاری آن باید زمانی انجام شود که خاک به طور کامل خشک شده باشد.

خواص دارویی اسطوخودوس
اسطوخودوس در طب سنتی به عنوان یک گیاه آرامش‌بخش و درمانگر طبیعی شناخته می‌شود. از این گیاه می‌توان برای درمان مشکلات مختلفی مانند بی‌خوابی، اضطراب، سردرد، درد مفاصل و سوء هاضمه استفاده کرد. علاوه بر خواص دارویی، اسانس اسطوخودوس در صنایع آرایشی و بهداشتی، مانند تولید عطر و شامپو نیز کاربرد دارد.

روش‌های تکثیر اسطوخودوس
اسطوخودوس از طریق بذر و قلمه قابل تکثیر است. بهترین روش برای تکثیر این گیاه استفاده از قلمه در فصل پاییز است. قلمه‌ها پس از ریشه‌دار شدن، در بهار به زمین یا گلدان منتقل می‌شوند.

بازگشت به لیست

نوشته های مشابه