آموزش

هر آنچه که باید در مورد بذر پیاز بدانیم

کاشت پیاز

پیاز یکی از پرخاصیت‌ترین محصولات کشاورزی است که دارای انواع مختلفی است. این محصول معمولاً به‌صورت یک‌ساله کاشته می‌شود. برای کاشت این بذر باید به شرایط مناسب آن توجه نمایید تا بتوانید در زمان برداشت محصولی مناسب داشته باشید. از آنجایی که تعدادی زیادی از مشتریان عزیزمان در بازار بزرگ کشاورزی ایران کشاورزان هستند قصد داریم در این قسمت اطلاعات کاملی را در مورد بذر پیاز در اختیارتان قرار دهیم. همراه ما باشید.

اجزای مختلف پیاز

گل، ساقه، ریشه پیاز از قسمت‌های مهم این گیاه است. گل آن به این صورت است که سه پرچم و یک تخمدان ۶ برچه‌ای دارد. ساقه پیازها پهن، سفید، زیرزمینی و مدور است این بخش مابین برگ‌های ضخیم و ریشه قرار دارد. ریشه‌های پیاز اغلب ضخیم است . طول ریشه‌های پیاز حداکثر ۲۰ سانتیمتر هستند . در این مابین یک پیازهای کوچکی میز ممکن است به‌صورت برگ‌های زیرزمینی تشکیل شود که برای تکثیر استفاده می‌شود.

آموزش بذر گرفتن از پیاز

کاشتن بذر پیاز به نسبت برخی از بذرها کار نسبتاً سختی نیست. در بیشتر مواقع بذرهای پیاز یک‌ساله هستند و در برخی از مواقع ممکن است تا دو سال نیز باشد. برای بذر گرفتن پیاز باید اقدامات زیر را انجام دهید:

  • مرحله اول: در این مرحله زمانی که پیاز را می‌کارید و گل‌های آن در می‌آید باید مدتی صبر نمایید. در اصل در این مرحله باید قید پیازهایی که در آمده اند را بزنید و از چیدن آن‌ها صرف نظر کنید.
  • مرحله دوم:در این مرحله باید صبور باشید تا گل‌ها خشک شود و بذرها و گل‌ها خودشان بر روی زمین بریزند.
  • مرحله سوم: در این مرحله بذرها باید کاملاً خشک شوند.
  • مرحله چهارم: معمولاً بذرها تا حدی خشک می‌شوند که خود به خود بر روی زمین می‌ریزند اما در برخی از مواقع ممکن است این اتفاق رخ بدهد به همین دلیل باید از دستگاه‌های مخصوص که باد تولید می‌کنند استفاده نمایید تا بدون آسیب رسیدن به بذرها، آن‌ها را جدا نمایید. البته زیاد در این مرحله احساس نباشید زیرا اگر همراه بذر قسمتی از برگ یا گل نیز جدا شد در زمان کاشتن در خاک تجزیه می‌شود.
  • ۵ مرحله چهارم: در این مرحله قرار است از زحمات این مدت نگهداری کنید چس سعی کنید محلی خشک و خنک را انتخاب نمایید. بهتر است بر روی ظرفی یا بسته‌ای که بذرها را نگهداری می‌کنید سالی که بذر را تهیه‌کرده‌اید را بزنید.

 کاشت پیاز بسیار ساده است این محصول را می‌توانید به دو روش پرورش دهید. یکی از محبوب‌ترین روش‌ها استفاده از بذر پیاز است زیرا در صد خطای کار را تا حد زیادی کاهش می‌دهد و بیشتر کارشناسان معتقدند پیازها در این روش ارزش بیشتری دارند. زمانی که پیاز به مرحله جوانه زدن می‌رسد می‌توانید به‌عنوان پیازچه استفاده نمایید.

 آموزش کاشتن بذر پیاز

  • مرحله اول: در زمان کاشتبذر پیاز باید به منطقه‌ای که قرار است کشت انجام شود توجه نمایید. پیازها به سه دسته روز کوتاه، روز خنثی و روز بلند تقسیم می‌شوند که در برخی مواقع به مدل خنثی بی تفاوت نیز گفته می‌شود. هر کدام از این مدل‌ها توانایی رشد در یک منطقه رادارند. پیازهای روز کوتاه که شامل بورگوندی، قرمز کریول و ویدالیا است را می‌توانید در منطقه گرم پرورش دهید. برای مناطق سردسیر نیز پیازهای کوپراآلیسا کاریگ و وایت سویت اسپانیش مناسب است و در آخر پیازهای کندی و کابرنت که در دسته پیازهای خنثی هستند را می‌توانید در هر منطقه‌ای بکرید البته بهتر است منطقه‌ای باشد که ۱۲ تا ۱۴ ساعت روز داشته باشد. پیشنهاد می کنیم در این مرحله زمان بیشتری را بر روی شناخت منطقه داشته باشید تا بتوانید مقاومت‌ترین بذر را بیابید.
  • مرحله دوم: در این مرحله قرار است شروع به کاشت بذر نمایید. حال باید شرایط آب و هوایی را بسنجید. بهترین زمان برای شروع کاشت بذر زمانی است که از آخرین یخبندان ۸ تا ۱۰ هفته گذشته باشد. در این زمان زمین بسیار آماده است و به بذر کمک می‌کند که سریع‌تر جوانه بزند، همچنین برای پرورش نشا بسیار مناسب است.
  • مرحله سوم: حال در یک ظرف کم‌عمق مانند لیوان یک‌بارمصرف بذرها را خیس نمایید. مناسب‌ترین نمونه برای ظرف بذر حدود ۴ اینچ یا ۱۶/۱۶ سانتی‌متری است که دارای سوراخ‌های زهکشی شده است.
  • مرحله چهارم: معمولاً باکیفیت‌ترین بذرها بر روی بسته‌بندی شان اطلاعات لازم را بر روی پاکت حک کرده اند. ابتدا باید با استفاده از آب بذرها را بشویید تا اگر غباری بر روی آن‌هاست شسته شود. بعد بذرها را در ظرف‌هایی که از غذای مناسب پرشده است پر می‌کنید برای این کار باید بر روی سطح یک‌لایه ضخیم ۸.۱ اینچی با بذر بپوشانید  و در انتها کمی خاک بر روی آن بریزید.
  • مرحله پنجم: در این مرحله تا زمان جوانه زدن باید دمای مناسب را برای جوانه‌زنی مهیا نمایید. برای این کار باید بذرها را مرطوب نگه‌دارید بهترین دما حدود ۲۱ تا ۲۴ درجه سانتی گراد است. اگر محیط دمای پایینی دارد بهتر است ظرف نشا را بر روی یک حصیر گرم قرار دهید. اگر مراحل را تا به اینجا به‌درستی انجام داده باشید باید بعد از ۷ تا ۱۰ روز بذرها آماده شروع به جوانه زدن کنند.
  • مرحله ششم: در این مرحله بذرها جوانه‌زده‌اند، حالا نوبت این است که رطوبت و گرمای محیط را کم کنید برای این کار ابتدا باید پوشش پلاستیک که در مراحل ابتدایی استفاده کرده‌اید را از روی ظرف‌ها بردارید و سپس بدر را به مناطق خنک‌تر ببرید. حال باید حواستان به مرطوب بودن خاک باشد و از زمان کود دهی غافل نشوید. کود مناسب برای بذر پیاز کود امولسیون ماهی و یا کمپوست چای است.

انتقال نشاء بذر پیاز به مکان اصلی

حال بذرهای پیاز جوانه‌زده‌اند و نوبت انتقال نشا است. قبل از جابه جایی سعی کنید جوانه ها را تا حدی مقاوم کنید برای انجام این کار باید ظرف نشا را کم‌کم به محیط‌ها باز منتقل نماید البته به خاطر داشته باشید به دلیل اینکه بیشتر در طول شب دما پایین می‌آید به محض سرد شدن هوا سریعاً نشا را به داخل ببرید. این اقدامات به بذرها  اجازه می‌دهد که با شرایطی مانند کاهش نور، دمای سر و آبیاری کمتر عادت کنند. البته به خاطر داشته باشید اگر این جابه جایی به یک‌باره باشد احتمال شوک به جوانه ها بسیار زیاد است. در این مرحله کوچک‌ترین اشتباه باعث از بین رفتن بذرها می‌شود.

بهترین زمان برای انتقال زمانی است که بذرها حدود ۱۴ اینچ یا ۱۶/۱۶ سانتی‌متر رشد کرده اند. زیرا در این مرحله گیاه به‌اندازه کافی رشد کرده و مقاوم است. حال  باید بستر کشت ر مهیا نمایید برای این کار باید زهکشی مناسب را انجام دهید و مطمئن باشید که خاک دارای فسفر مورد نیاز است و حداقل ۶ ساعت نور خورشید دارد. قبل از جابه جایی باید خاک را تا عمق ۸ سانتی‌متری مخلوط نمایید و مطمئن شوید که خاک کاملاً نرم و بدون هیچ‌گونه کلوخ و یا سنگ باشد. بهترین و مناسب‌ترین خاک برای پرورش نشا پیاز خاکی است که سرشار از فسفر باشد. بهتر است از مواد ارگانیک مانند کودهای پوسیده و یا کمپوست مخصوص باغبانی استفاده نمایید.

نشا را با صفحه‌های ۷ سانتی از یکدیگر بکارید. البته در بیشتر مواقع بر روی بسته‌بندی بذرها استانداردترین فاصله را برای جوانه ها مشخص نمایید. اقدام بعدی این است که با چنگال حفره را ایجاد نمایید و سپس جوانه را در روی آن بگذارید و خاک بریزید. سپس در حدی که خاک مرطوب شود آبیاری کنید.

مراحل کاشت و برداشت پیاز

اگر قصد دارید پیازهای باکیفیت داشته باشید نباید اجازه دهید که خاک خشک شود، برای جلوگیری از این اتفاق باید آبیاری را به‌صورت منظم انجام دهید. در زمان آبیاری سعی کنید به آب کمی نیتروژن اضافه نمایید. بهترین زمان برداشت پیاز زمانی است که مقدار از پیاز از خاک بیرون بزند. در برخی از مواقع ممکن است پیازها زیاد رشد نکنند در این مواقع باید کمی از خاک را کنار بزنید تا  فقط ریشه‌ها و کمی از پیازها داخل خاک باشند.

 تا نشانه دیگری که برای زمان برداشت پیاز وجود دارد زمانی است که قطر ساقه بین ۷ تا ۸ سانتی‌متر باشد. اگر پیازها بیش از اندازه در دل خاک بماند پوسیده می‌شود. بعد از خارج کردن پیاز اجازه دهید تا خشک شود  و سپس درون جعبه و یا کیسه قرار دهید. محیط مناسب برای نگهداری پیاز محیط تاریک، خشک با تهویه مناسب است .

انواع بذرهای پیاز

 بذر پیاز ازنظر ظاهری به شکل هرم با قاعده‌های نامرتب و سیاه رنگ است.پیازها انواع مختلفی دارند که رایج‌ترین آن‌ها در ایران پیازهای ایرانی و آمریکایی است. پیازهای آمریکایی شامل پیازهای زرد، کره سوت پرت سفید و کره قرمز سوت پرت است. پیازهای ایرانی نیز شامل سفید، قرمز، صورتی  و بنفش است.  که پیازهای سفید در کاشان و قم، پیاز قرمز در طارم، ری و آذرشهر، پیاز صورتی در نوشهر و پیاز بنفش در کهریزک کشت می‌شود.