بیشتر افراد باور اشتباهی که دارند این است که برای کاشت محصول ماشینها نمیتوانند مانند انسانها دقت خوبی داشته باشند و ممکن است کاشت را با خط انجام دهند. اما این در حالی است که با پیشرفت علم و تکنولوژی این روزها ادوات کشاورزی بسیار پیشرفت کردهاند و حتی در اکثر مواقع از یک فرد باتجربه و قوی نیز بسیار بهتر کار میکنند. این ادوات در قسمتهای مختلف کشاورزی ازجمله مراحل مختلف کاشت، داشت، برداشت و پس برداشت نیز استفاده میشود. همراه ما باشید تا بیشتر با این ادوات آشنا شوید.
ادوات کشاورزی کاشت
یک کشاورز قبل از کاشت محصولات خود باید زمین کشاورزی خود را آماده کند که قطعاً این کار بدون ادوات کشاورزی مخصوص تا حدی غیرممکن است . این ادوات با توجه به نوع کاربردی که دارند دستهبندی میشوند و باید قبل از استفاده سعی کنید با دقت کامل بهترین و مناسبترین آنها را متناسب باهدف خود انتخاب نمود . در زیر به رایجترین نمونه از ادواتی که برای خاکورزی استفاده میشود اشارهکردهایم:
گاوآهن: گاوآهن یکی از قدیمیترین دستگاههایی است که در حوزه کشاورزی استفاده میشود. این وسیله میتواند زمین را تا عمقی مشخص زیر رو کند و هرگونه علف هرز و یا ریشه باقیمانده از محصول را از زمین قطع کند. در بیشتر مواقع اولین انتخاب کشاورزان برای آماده کردن خاک گاوآهن است. گاوآهن یا خویش در چهار مدل مختلف با توجه به نوع کاربرد تقسیم میشوند که در زیر به آنها اشارهکردهایم:
۱. گاو آهن سوکی: این دستگاه یک سطح شیبدار و بهصورت خمیده دارد که به آن صفحه برگردان میگویند. در قسمت جلو و پایین این صفحه برگردان تیغهای به نام سوکی قرار دارد. این تیغهها بسیار تیز و برنده هستند و بهصورت مایل با زاویه ۹۰ درجه در جهت حرکت گاوآهن قرار دارد. سوکی ها یک قطعه قمهای شکل دارند که با استفاده از آن زمین را میشکافند. این نوع از گاوآهنها توسط دام یا تراکتور کشیده میشوند.
۲. گاوآهن بشقابی: این نوع از گاوآهنها بهصورت یک صفحه بزرگ و کاسهای شکل هستند که قطر متغیر بین ۵۰ تا ۹۰ سانتیمتر دارند که حول یک محور در مرکز میچرخند . با استفاده از تیغههای تیزی که در لبه بشقاب وجود دارد خاک بهصورت ستونی برداشتهشده و به کنار زده میشود. معمولاً چند واحد از این گاوآهن روی یک شاسی قرار میگیرد. این دستگاه باید توسط یک تراکتور کشیده شود .
۳. گاوآهن قلمی: این نوع از گاوآهنها یکپایه فولادی دارند که بهصورت پاشنه با نوکی تیز هستند. سایز این گاوآهنها کاملاً متغیر است و افراد میتوانند با توجه به نیاز خود از میان سایزهای بزرگ، کوچک و متوسط مناسبترین سایز را با توجه به نیاز خود انتخاب نمایند بزرگترین سایز این گاوآهنها برای زمینهایی مناسب است که قرار است زمین را تا عمق بیشتری جابهجا کنند. نام دیگر این گاوآهنها اسکنه است که معمولاً به سایز بزرگ آنها اسکنه و به سایز کوچک گاوآهن قلمی گفته میشود.
۴. گاوآهن ایرانی: این نوع گاوآهن یکی از نمونههای قدیمی است که در حال حاضر کمتر استفاده میشود و شاید در مناطق دورافتاده به چشم بخورد .گاوآهن ایرانی دارای قطعات چوبی بزرگ بهصورت استوانهای است که در جلوی آن قسمتهای نوکتیز و شیبداری قرار دارد. معمولاً این گاوآهن یا توسط انسان و یا دام کشیده میشود.
ادوات کشاورزی مخصوص کاشت
یکی از قسمتهایی که دستگاههای کشاورزی زیاد استفاده میشود در زمان کشت محصول است و دلیل استفاده آنها مزیتهای مختلفی است که این دستگاه دارد. سرعت عمل در کاشت، صرفهجویی در میزان استفاده از بذر، عمق کاشت قابل تنظیم، کاشت های یکنواخت، توزیع یکنواخت بذر و همچنین پوشاندن یکنواخت بذر تنها گوشهای از مزیتهای این دستگاه است که اگر توسط نیروی انسانی انجام شود قطعاً کاشت با خطا همراه میشود. دستگاههای کاشت محصول با توجه به نوع محصول کاملاً متفاوت هستند بهعنوانمثال دستگاههای کاشت بذر، نشا و سیبزمینی کاملاً با یکدیگر متفاوت هستند . حال در ادامه بیشتر در مورد این دستگاهها توضیح دادهایم:
کاشت بذر
بذرها را معمولاً با توجه به نوعشان بهصورت های مختلف درهم، خطی و کپهای میکارند. در کاشت بذر درهم بذرها بهصورت پراکنده بر روی زمین پاشیده میشود. شاید بگویید خرید این دستگاه بهصرفه نیست و این کار را یک فرد عادی نیز میتواند انجام دهد اما باید بدانید با توجه به سیستمی که این دستگاه دارد میتواند بذرها را بهصورت یکنواخت، منظم و با سرعتبالا بپاشد و باعث میشود که در کمترین زمان یک زمین زراعی بزرگ را تمام کرد. یک از مواردی که در مورد ین دستگاه وجود دارد این است که با توجه به نوع بذر میتوانند روی بذر خاک بریزند و یا برعکس بذر بر روی خاک باشد. برای اینکه بتوان بذر را به زیرخاک هدایت کنند از یک زنجیر و یا چوب استفاده میشود .
نوع دیگر دستگاههای کاشت بذر بهصورت خطی هستند که ابتدا یک شیار در زمین میزنند و سپس بذرها را به دل خاک هدایت کنند . معمولاً بیشتر این مدل از دستگاهها به این صورت است که فرد میتواند عمق کاشت، فاصله ردیف و حتی میزان بذری که قرار است در واحد سطح قرار بگیرد را تنظیم نمایند. دستگاه بعدی بذرکار کپهای است که مانند دستگاههای خطی کار میکند به این صورت که بافاصلههای مشخص بذر را در دل خاک قرار میدهد اما بهجای اینکه دانهای باشد بهصورت کپهای بذر ریخته میشود. این دستگاهها از قسمتهای مختلفی ازجمله شاسی، مالبند ، چرخهای حامل ، مخزن بذر، سوراخهای خروجی، بهم زن، مقسمها، دستگاهانتقال حرکت، لولههای سقوط، شیار بازکنها، قسمتهای تنظیمکننده، کلاچ و خط کش است .
جالب است بدانید یکی دیگر از روشهای دستهبندی بذرکارها با توجه به سایز آنها است مثلاً بذرکارهای کوچک که برای مزارع کوچک استفاده میشود توسط انسان، بذرکارهای متوسط با سه یا چهار ردیفِ و بذرکارهای بزرگ ۵ ردیفِ که برای مزارع بسیار بزرگ توسط تراکتور استفاده میشود. یک نوع دیگر از بذرپاش نیز وجود دارد که همراه بذر کود نیز میپاشد. به این صورت که دارای دو مخزن یکی برای بذر و دیگری برای کود تعبیهشده است که مخزن کود به نسبت مخزن بذر بزرگتر است. البته کودی که میتوان درون این دستگاهها قرار دهید از نوع شیمیایی است.
ادوات کاشت سیبزمینی
سیبزمینی یکی از محصولاتی است که کشت آن از طریق دستکار نسبتاً سختی است به همین دلیل بهتر است برای کاشت آن از ادوات کشاورزی استفاده کرد. این دستگاهها میتواند با یکفاصله معین در عمقی تعریفشده سیب زمین را بکارند. این ماشینها میتوانند بهصورت یک ردیفِ و دو ردیفِ بهصورت خودکار و نیمه خودکار باشند. در مدل نیمه خودکار سیبزمینی از یک کارگر استفاده میشود اما در مدل خودکار تمام اقدامات توسط دستگاه انجام میشود. سرعت کار این دستگاه به عوامل مختلفی بستگی دارد که در زیر به آنها اشارهکردهایم:
· سرعت کارگر: اولین عامل که در سرعت دستگاه دخیل است سرعت کارگر است به این صورت که اگر کارگر با سرعت بیشتری کار کند ماشین نیز به همان سرعت کار میکند.
· تعداد کارگر: برخی از ماشینها دارای دو صندلی است که به طبع سرعت بالاتری به نسبت ماشینهای تکصندلی دارد.
· فاصله کاشت: مورد دیگری که در سرعت کار بسیار تأثیر دارد این است که اگر فاصله کاشت ها بیشتر باشد به همان اندازه ماشین نیز سریعتر کار میکند.
· هموار بودن زمین: این عامل علاوه بر تأثیر بر روی سرعت کار میتواند بر روی کیفیت نیز تأثیر بگذارد.
دستگاه کاشت سیبزمینی دارای قسمتهای مختلفی ازجمله :
· شاسی : اسکلت کلی ماشین است که از پروفیلهای ۱۰ تا ۲۰ ساختهشده است .
· مخزن سیبزمینی : مخزنی است که معمولاً دارای گنجایش ۴۰ سانتیمتر مربع است .
· تقسیمکننده : که سه قسمت موزع افقی، چنگکدار و تقسیمکننده زنجیری پیاله دار است .
· لوله سقوط : یک لولهای از جنس پلاستیک است که قابلیت انعطاف دارد. این قسمت با شیبی که دارد مانع ضربه رساندن به جوانه میشود. هر ردیف در دستگاههای کاشت سیبزمینی دارای یک لوله سقوط هستند .
· شیار بازکن : دو صفحه فلزی است که برای ایجاد زاویه مناسب تعبیهشده است .
· پوشاننده بذر : این قسمت وظیفه پوشاندن سیبزمینی با خاک را دارد .
· صندلی : دستگاهها میتواند بهصورت تک نفره و یا دو نفره باشد. این قسمت برای راحتی کارگر تعبیهشده است .
· چرخ محرک : این قسمت برای حرکت ماشین سیبزمینی است .
· مالبند : این قسمت که نیروی کششی و ماشین را با یکدیگر متصل میکند را میتوانید از جهات افقی، عمودی و طول تنظیم نمایید .
· علامتگذار : این قسمت در برخی از دستگاه وجود دارد و هدف این است که قسمتی که سیبزمینی کاشته میشود را علامتگذاری کند .
ادوات کشاورزی برای نشاء
نشاکارها یکی دیگر از ادوات مهم در کشاورزی است که با استفاده از آنها میتوان نشاءهایی که آماده ماشت هستند مانند برنج، گوجه، توتون، بادمجان و موارد دیگر ازایندست را کاشت. ساختمانی این دستگاه دارای شاسی، مخزن یا جعبه مخصوص نشاء، صندلی نشاء کار، کفش شیار بازکن، موزع است. همچنین این دستگاهها دارای دو چرخ مایل برای محکم کردن خاک اطراف نشاء و مخزن آب برای آبیاری نشا است تا نشا ها بهصورت اصولی کاشته شوند.
موزع برای توزیع دقیق نشا استفاده میشود حال برخی از دستگاهها به صورتی است که میتوان کارگر باید نشا را در شیار بازشده قرار بدهد و در برخی دیگر نشا به مقسم داده میشود تا خود دستگاه آنها را در شیارها قرار دهد که این مقسمها به صورتی تعبیهشده است که به نهال آسیبی وارد نکند. موزع ها میتوانند بهصورت پلاستیکی و یا v شکل باشند. دقت داشته باشید این دستگاه بسیار حساس هستند و بعد از هر بار استفاده باید کاملاً تمیز شوند در غیر این صورت زودتر از موعد دچار فرسودگی میشوند و با توجه به اطلاعاتی که در کتابچه راهنمای دستگاه وجود دارد باید روغنکاری در زمانهای مشخص برای ملایم شدن مفصلها انجام شود.